MAALTIJDEN BIJ DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT
Heeft u wel eens een Soppijn Jacobijn gegeten, een Blancmanger, Figen ende spyscruyt, een Pasteide myd moruwen case, of een Bourbonose Spijse? Het zijn gerechten die zijn ontstaan in de Middeleeuwen. Er zijn niet zoveel manuscripten met recepten overgeleverd uit die periode, maar ze zijn er wel. Er is zelfs een receptenmanuscript van omstreeks 1480, dat voor een groot deel is geschreven in een dialect van het Middelnederlands van boven de Grote Rivieren. Veel boter, melk, karnemelk en kwark, maar ook veel andere ingrediënten zoals zuidvruchten en specerijen.

De sfeer ervaren van de Middeleeuwen tijdens een maaltijd en proeven hoe het smaakt is de manier om kennis te maken met deze periode. U geniet van een maaltijd aan een sfeervol gedekte tafel met groenversiering en met bijzonder glas- en aardewerk, bestek en schalen. U kunt dan ook genieten van middeleeuwse muziek. Wij organiseren deze maaltijden in huiselijke sfeer voor een gezelschap van 4 tot 10 personen gedurende de maanden november, december, januari en februari. Wij hebben ons bij het organiseren van dit soort maaltijden laten inspireren door middeleeuwse (kook)manuscripten, onder andere door Le Ménagier de Paris, een bijzonder huishoudboek uit 1393 uit het koninkrijk Frankrijk, waarin het verloop van een feestelijke maaltijd tot 20 personen uitgebreid wordt beschreven en onder andere door het al genoemde receptenmanuscript van omstreeks 1480 van boven de Grote Rivieren. We koken vanzelfsprekend ook uit ons eigen kookboek. U zult aangenaam verrast zijn.
Deze bijzondere maaltijd wordt ingeleid met een vertelling van ongeveer een half uurtje over voeding in de Middeleeuwen, de bereiding daarvan in de middeleeuwse keuken en de veranderende smaakstelling tijdens deze periode, waarbij ook wat aandacht wordt gegeven aan de middeleeuwse voedingsleer. Tussendoor krijgt u ook informatie over de geserveerde gerechten.
Standaard serveren wij de maaltijd met siroop, sap, witte en rode wijn, bier, brood, kaas, druiven en worst of gedroogd fruit. De maaltijd kan ook vegetarisch geserveerd worden. We kunnen rekening houden met een dieet. Voor de prijzen van een maaltijd en reservering verwijzen wij u naar het hoofdstuk OM TE WETEN van deze website.
Voorbeeldmenu:
- Crème Agnès Sorel
Een heldere soep op basis van groenten, rundvlees en champignons - Blancmanger
Een gerechtje met kip met een saus van amandelmelk, witte wijn, rietsuiker en specerijen. - Paddenstoelenpasteide, Savoysche coolen ende ene Solaet van linsen ende uyen
Een pastei met zachte kaas, champignons en specerijen, savooiekool met specerijen en spek en een salade met linzen, uien en specerijen - Eyer lombart
Een gerecht op basis van eieren, witte wijn, rietsuiker en saffraan - Clareyt ende Nogat
Een hartverwarmende witte wijn met zachte noga
vore ene maeltijt met smakelijcheit!
AFBEELDING
1. Job en zijn familie, manuscript van omstreeks 1370, koninkrijk Frankrijk.
Getty Museum