DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT EN DE CLEYNE HORTUS

INSPIREREND IN DE WINTER

centraal gezag, ordeloosheid en hoopvol gedrag

In dit hoofdstuk van onze website leest u in elk seizoen nieuwe zaken over de Middeleeuwen. U wordt daarvan op de hoogte gehouden via onze Nieuwsbrief. Heeft u zich nog niet aangemeld voor de Nieuwsbrief? Dan kunt u via het hoofdstuk CONTACT EN NIEUWSBRIEF u inschrijven. De Nieuwsbrief wordt geheel vrijblijvend naar u toegezonden aan het begin van elk nieuw seizoen.

Het is winter 2023 - 2024. Ook voor dit seizoen hebben wij voor u een zestal onderwerpen geselecteerd. We hebben hierbij aansluiting gezocht bij centraal gezag, ordeloosheid en hoopvol gedrag. We geven u allereerst een middeleeuws recept voor een heerlijke zuiverende smaakmaker. Daarna kunt u gedichten lezen van een bijzondere middeleeuwse schrijfster en mystica die de natuur bij ons terugbrengt. Ze stemmen hoopvol. Vervolgens wordt u meegenomen naar een wereld waarin centraal gezag wordt hernieuwd, kunt u een rijmspreuk lezen waarin wol de regie voert en maakt u kennis met een vogel die beschikt over wonderbaarlijke krachten. Daarna kunt u nog lezen over middeleeuws gedrag aan tafel. Dat was beduidend minder ‘woest’, dan menige film ons voorschotelt.

Hieronder ziet u het overzicht van de onderwerpen. Via een daarbij behorende link wordt u verwezen naar een bijlage van dit hoofdstuk INSPIREREND. Daar leest u de bij dat onderwerp behorende tekst. U kunt altijd teruggaan naar het hoofdstuk waar u zich nu bevindt via de knop INSPIREREND. Daar verschijnt ook een overzicht van alle onderwerpen van dit hoofdstuk. Daarmee kunt u direct naar een
bepaald onderwerp gaan, of u gaat eerst terug naar dit hoofdstuk zelf.


RECEPT VOOR EEN GERECHT OF ANDERSZINS

sause med cloflooc


LIEDEREN EN GEDICHTEN

hoopvolle strofische gedichten


DAGELIJKS LEVEN

hernieuwd centraal gezag


SPREEKWOORDEN EN UITSPRAKEN

ordeloze wol


MAGISCHE ZAKEN

magisch gezag


OVER TAFELMANIEREN EN ANDERE ZAKEN

herwaardering van tafelen


AFBEELDING

1. Gedecoreerde bladzijde met versierde initialen uit het getijdenboek van Crohin-La Fontaine, manuscript van omstreeks 1480, graafschap Vlaanderen.
Getty Museum