Over tafelmanieren en andere zaken
losse blaadjes
Als u met genodigden een mooie viering van de Natuur wilt laten plaatsvinden bij u thuis, met heerlijke gerechten en gezeten aan een mooi op een middeleeuwse wijze gedekte tafel dan kunt u het onderstaand beschreven Lijnwaet med roosen ende specerie goed gebruiken. Laat niet na op de tafel allerlei groen en bloemen neer te leggen. Dat deed men in de Middeleeuwen graag tijdens vieringen. Omdat het een welhaast magische gelegenheid is kunt u er eenvoudige edoch bijzonder gekleurde edelstenen bij leggen. U hoeft echter geen saffier, diamant of opaal aan te schaffen. U kunt namelijk zelf een prachtige edelsteen maken op basis van een recept van Albertus Magnus. U dient het wel een maand van tevoren voor te bereiden:
Een goedkope ‘dure’ edelsteen
Neem veel eiwit, een maand erna is het glas geworden en zo hard als steen. Hiervan is de kostbare steen topaas te maken als het van tevoren is gemengd met saffraan en rode aarde.
En wat is Lijnwaet med roosen ende specerie? Het zijn heerlijk geurende linnen zakjes met rozenblaadjes en specerijen. U maakt deze als volgt:
Neem gedroogde rozenblaadjes, versnipper deze en voeg er kruidnagel, kaneel en nootmuskaat aan toe. Doe alles in een linnen zakje en sluit af. Leg het daar op tafel waar u wenst. Ik laat het aan u over of u de specerijen in poedervorm gebruikt, of dat u kiest voor hele kruidnagels, kaneelstokjes en geschaafde nootmuskaat. In poedervorm geuren de specerijen extra sterk.
Bovenstaande tekst vindt haar basis in het boek wonderen in de middeleeuwen, met de ondertitel over toverij, mirakels, goddelijke helpers en de dagelijkse praktijk. Dat is het elfde boek uit de twaalfdelige serie vore ene maeltijt met smakelijcheit. Deze serie wordt door ons in 2024/2025 uitgegeven. Zie voor verdere informatie het hoofdstuk BOEKEN van deze website.
vore ene maeltijt met smakelijcheit!
AFBEELDING
De rosa gallica, Motetten, manuscript van 1516, graafschap Vlaanderen
British Library